Quantcast
Channel: Activityblog » Jaakko Talvitie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Liiallinen personointi on uhka innovaatioille

$
0
0

Personointi on päivän sana monissa palveluihin ja kuluttamiseen liittyvissä yhteyksissä. Erityisesti tämä koskee digitaalisia palveluita, jotka yrittävät erottua toisistaan yhä kehittyneemmillä tavoilla kohdistaa ja räätälöidä palvelu juuri sinulle. Hiljan julkistettu Sanoma Oy:n Flou-palvelu pyrkii – kuinka ollakaan – samaan: yhtiö haluaa luoda ”kokonaan uudenlaisen personoidun palvelun, joka oppii käyttäjänsä mieltymykset ja mukautuu niihin”.

Monissa tapauksissa tämä on, olettaen että personointi toimii riittävän hyvin, sekä hyödyllistä että tavoiteltavaa. Mutta tässä voi piillä vaarojakin. Liian pitkälle menevästä personoinnista voi olla haittaa innovaatioille.

Innovoinnin yksi oleellinen osatekijä on avoin mieli ja tilan antaminen sattumalle. Jotta voisi keksiä jotakin uutta, pitää nähdä joku tuttu asia uudella tavalla tai havaita jotakin jota ei ole ennen havainnut. Koskaan ei voi etukäteen tietää mistä uusi idea päähän putkahtaa. Liian pitkälle viety personointi on uhka näille ilmiöille.

Jos ympäröimme itsemme vain sellaisilla asioilla ja ihmisillä, jotka tukevat olemassa olevia käsityksiämme ja mieltymyksiämme, tulemme samalla väkisin kaventaneeksi sekä maailmankuvaamme että ymmärrystämme. Samalla pienennämme oleellisesti mahdollisuutta nähdä tai löytää jotakin meille uutta – eli innovoida.

Tässä kohtaa joku voi tietenkin muistuttaa, ettei kaikkien tarvitsekaan innovoida. Tämä on paitsi väärä myös vaarallinen näkökulma. Yhteiskuntamme voi olla vain juuri niin dynaaminen ja avoin (eli kehityskykyinen) kuin sen jäsenet ovat. Luonnollisesti vain osa kansalaisista haluaa ja kykenee aktiivisesti tuottamaan ja tuotteistamaan innovaatioita. Mutta näidenkään kehittämillä innovaatioilla ei ole mahdollisuuksia, ellei kansalaisten yleinen asenne ole innovaatiomyönteinen.

Liian pitkälle vietynä personointi uhkaa luoda meille kullekin oman mikrokosmoksemme, jonka sisään eivät uudet ajatukset pääse. Vaikka emme näin pitkälle menisikään, jo se, että liikumme tähän suuntaan, on vaarassa heikentää yleistä innovatiivisuutta. Innovatiivisuus on paitsi yksilöiden myös yhteiskuntien ominaisuus. Yhteiskunnan innovatiivisuuden väheneminen syystä tai toisesta johtaa pysähtyneisyyteen ja lopulta apatiaan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Latest Images

Trending Articles